Palijo kiitoksia Oulun Kanakoirakerholle, kun kutuitta minut tämänvuotisen Ladies’ Trialin päätuomariksi. Ladies’ Trial mehtäkokkeena ja vielä omassa tekopitäjässä Putasjärvellä – ei tuu tolokkua! Siitä tullee vissisti lysti pyhänseutu meille kaikille!

Sanovat, että Ladies’ Trial –kilipailua on alun perin ruettu järjestämmään sitä varten, että mahollisimman moni kanakoiranainen kävis KAER-kokkeissa ja rupiais metästämmään. Kiitos keksijöille – minä kait luulen, että metästävien kanakoiranaisten määrä on lissäyny tässä reilun parinkymmenen vujen aikana. Monella on jo oma kouluttama koirahi, toisilla huushollin yhteinen – yks lysti: pääasia, että naisethi metästää ja touhuaa koiriesa kans. Ladies’ Trial on kuitenni vielä tänähi päivänä tapahtuma, johon saapi tulla opettelemmaan kokkeissa käymistä. Tuomarit ja oppaat on kokeineita metästäjiä: ne neuvoo, kun kyssyy – saattavat kyllä tehä sitä kysymättähi ☺

Niinku tiijättä, lauantaina on tavallinen KAER-koe, josta valihen parraiten onnistunneet koirat pyhän finnaaliin. Loppuporukalla on mahottoman hyvä mahollisuus osallistua mehtäkokkeeseen myös toisena päivänä, eikä tartte ilimottautua ennenku lauantai-iltana.

Ku tuutta Ladyt  Putasjärvelle, muutama asia on hyvä hoksata etukätteen. Suot ei oo jänkiä, niinku Lapissa – ne on soita. Teijän oppaat saattaa puhua mehtikanoista – ne on riekkoja. Siellä mennään metille tai metälle ja metästettään mehtoja, ei mettoja. Teeripoikueessa saattaa olla kolome tai nelijä poikasta – joskus seittemänni, jos on oikein iso poikue. Ja vielä se tähellisin: Putasjärvi on poronhoitoaluetta. Se meinaa sitä, että koiran ei kestä kisuroita laukottaa.

Ladies’ Trialissa pärjää, ku ei unehuta kottiin koiraa eikä pilikettä silimäkulumassa. Voittajaluokan koiran ohjaaja tarttee haulikon kans.  Ottakaa kampetta sen verran, että taretaan tehä nuotiot ja raatailla tulilla kahvia ootellessa. Nähhään Iso-Syötteellä!

Minna Loukusa